Mini Studie - ATEM Mini Pro

Webinar Studie Setup - Kom godt i gang !

Behovet for at fremstå professionelt i onlinemøder, webinarer mm. har aldrig været større.

Indledende overvejelser

Onlinemøder, webinarer og lignende, er blevet en del af hverdagen for mange. Derfor er der også langt flere, der gerne vil fremstå endnu mere professionelt på Teams, Zoom, Skype, Google Hangouts samt tilsvarende tjenester. Hurtigt melder spørgsmålet sig “Hvad skal der til for at højne kvaliteten af min online fremtoning?”.

Det vigtigste er naturligvis at have noget på hjertet du gerne vil dele. Dernæst skal du lære at agere foran kameraet, da det er de færreste det falder naturligt for. Når det er på plads, skal du overveje, i hvilke scenarier du har tænkt dig at benytte udstyret. Det er nemlig afgørende for, hvilket setup der vil passe i lige netop din situation.

Udstyret skal understøtte det budskab du gerne vil dele, ikke tage fokus, samt hjælpe dig med det visuelle udtryk.

Nedenfor vil jeg gennemgå nogle af de ting du bør være opmærksom på, inden du begynder at investere i evt. udstyr.

Lyd

Lyden, er noget der desværre ofte bliver overset.

Man kan godt acceptere at billedekvaliteten ikke er helt i top, det går ikke når det gælder lyd.

Er lyden ikke i orden, vil det få dine seere til at søge over på andre kanaler.

Det er derfor vigtigt at du investerer i en god mikrofon.

Der findes et utal af gode mikrofoner, læs om nogle af mulighederne nedenfor:

USB mikrofon

Det enkleste vil være at du anskaffer en USB mikrofon, det kan tilsluttes din computer direkte. Det er plug and play, det eneste du skal gøre, er at vælge mikrofonen under indstillinger i softwaren, så er du godt kørende.

Trådløs mikrofon

Ønsker du større bevægelsesfrihed, kan en trådløs mikrofon være et godt valg. Dermed kan du frit bevæge dig rundt i lokalet, samtidigt med at mikrofonen vil “afvise” uønskede lyde. Vær dog opmærksom på, at da trådløse mikrofoner er batteridrevne, skal man huske at lade enhederne op løbende. Heldigvis holder batterierne til mange timers drift, så det yderst sjældent udgør et problem.

Shotgun mikrofon

En shotgun mikrofon er rigtig velegnet, såfremt du ikke bevæger dig rundt. Den er god til at “afvise” støj fra omgivelserne, og giver kvalitetslyd. Denne type mikrofon er typisk rettet mod det mere professionelle segment, er med XLR stik, og kræver derfor ofte et dyrere kamera, eller lydkort/optageenhed, som f.eks. Zoom H6, for at kunne benyttes sammen med computeren.

Lys

Lys er et af de vigtigste aspekter når vi taler foto/video.

Uden ordentligt lys, intet billede. Bemærk at ikke alt lys gengiver farvespektret lige godt.

I dag benytter man typisk LED lys til video. Vælger du en alt for billig løsning, vil du ende ud med et billede, der har farvestik, og ikke være specielt flatterende.

Udemærket videolys, kan anskaffes for ca. 1.500 kr.

Lyset skal være ret kraftigt, da kameraet elsker lys. Samtidigt kan du bedre “styre” lys fra f.eks. vinduer, så disse ikke er overbelyst.

Ringlight

En populær lyskilde, da den giver et yderst poleret look. Det gør også, at du får den klassiske ring i øjnene, noget nogle elsker, andre ikke.

Typist vil kameraet være placeret inden i ringen. Lyskilden fungerer bedst på den måde. Det gør at den ikke er så fleksibel, omvendt er det meget let at have med at gøre.

LED panel

Denne type er kompakt, og er derfor populær hos blandt gamere. Den giver samtidigt mulighed for at belyse fra siden af, så der opnås større kontrast, der giver et mere interessant look.

LED Lampe

Her er en type med kraftigt lysudbytte. På disse kan der monteres en stor softboks, der giver virkeligt lækkert lys. Her vil også kunne påsættes et grid, så der er fuld kontrol over lysspredningen. Det er generelt sådan, at jo større lyskilde, set i forhold til emnet, jo mere blødt og lækkert lys. Grundet størrelsen, kræver denne løsning ofte et lidt større lokale.

Effektlys

Der kan skabes dybde og interesse i baggrunden, ved at benytte effektlys. Et klassisk eksempel er hvor man benytter komplimenterfarverne blå og orange, som man ser i flere Hollywood film. Mulighederne er utallige, og giver rig mulighed for at eksperimentere.

Kamera

Kamera er naturligvis også en forudsætning for at kunne fremstå professionelt online.

Det betyder dog ikke nær så meget som lyd/lys.

Når der skal vælges kamera, skal man være opmærksom på, at ikke alle har det man kalder clean HDMI out.

Har kameraet ikke denne funktion, vil der være uønskede elementer i signalet, eksempelvis batteristatus mm.

Samtidigt vil mange DSLR kameraer (spejlrefleks), have den begrænsning, at de automatisk afbryder efter 29 min. og 59 sek.

Derfor tjek altid om kameraet tilbyder de funktioner du har behov for.

Denne guide vil give dig en god idé omkring hvilke kameraer der vil kunne benyttes:

 

Guide til valg af kamera til streaming

Video Switcher

Hvad er en video switcher?

Har du behov for tilslutning af flere enheder, kameraer, tablets, computere mm. kan en video switcher være et fornuftigt valg.

Et populært valg er ATEM Mini fra Blackmagic Design. Enheden virker umiddelbart ud af boksen. Fordelen ved denne er blandt andet at den dukker op som et web-cam i applikationer som Teams, Zoom, Skype, Google Hangouts mm. så man let kan benytte alle de smarte funktioner, uden at være begrænset til hvad den valgte platform ellers byder på af muligheder.

Det er dog først når man dykker ned i de mange nyttige muligheder switcheren giver, man for alvor får fuld valuta for pengene. Det gode er, at du kan starte i det små, og kun bruge de basisfunktioner du umiddelbart kan betjene direkte fra enheden. Når du er blevet helt fortrolig med det, kan du løbende udforske mulighederne yderligere.

Jeg har haft ATEM Mini lige siden den blev lanceret i Danmark, så har et godt og grundigt kendskab til brugen af den.

Software

Det er muligt at benytte software, til at skifte imellem forskellige signalkilder.

Her kan nævnes vMix til Windows, Ecamm Live til Mac, og OBS der dækker begge platforme.

OBS er gratis, og tilbyder utroligt meget funktionalitet.

Generelt vil jeg ikke anbefale, at man betjener softwaren direkte fra sin computer under sin livesending.

Her foretrækker jeg en betjeningsenhed, som eksempelvis en Stream Deck (se nedenfor)

Stream Deck

En Stream Deck er utrolig smart, og meget nyttig, når vi taler afvikling af et Webinar, Live streaming mm.

Det er en lille kompakt enhed med enten 6, 15 eller 32 knapper, hvor der kan vises tekst eller ikoner.

Herfra kan man betjene PowerPoint, Philips Hue, OBS, ATEM Mini video switcher og en helt masse andet.

Det gør at man fra een enhed, kan afvikle det hele, og dermed have fokus på det vigtigste, nemlig at dele sin viden på en fængende måde.

Webinarkuffert

Ønsker du alt samlet i en plug & play løsning, der gør hele dit setup mere strømlinet, er webinarkufferten det rette valg for dig.

Læs mere om webinarkuffertens mange muligheder

Næste step

Når dit behov er afdækket, er det tid til at få anskaffet sig det fornødne udstyr. Det kan være lidt af en “jungle” at finde rundt i, og ender desværre ofte i fejlinvesteringer, såfremt man ikke er godt inde i sagerne.

Har du behov for råd og vejledning, så kan du kontakte mig på thomas@fechtenburg.net eller på telefon +45 31 16 96 99

Se flere ATEM Mini Pro episoder